Varagårdarna med svinbra koll
(Reportage för Helmut Walch)
(Reportage för Helmut Walch)
Varagårdarna med svinbra koll
Mitt ute i landsidyllen utanför Vara hittar man dom familjeägda gårdarna Longs Smågris och GP Farm som båda drivs av Daniel Stensson och bondfrun Marie-Louise. Här har man I fyra generationer skapat en hållbar värld för alla sina grisar så att dom ska ha det bra. Och för att vi ska få ett fint, närproducerat fläskkött.
På paret Stenssons gårdar är arbetet för djurens bästa en självklarhet. Marie-Louise och Daniel är två eldsjälar som sätter sina grisar i allra första hand och sköter allt runtomkring med stor noggrannhet. För att försäkra sig om att allt görs rätt i varje del av uppfödningen har man valt att ta ett helhetsgrepp.
På den ena gården, Longs Smågris, har man sitt alldeles eget gris-BB. Alla suggor på gården är en blandning av Yorkshire och Svensk lantras medan galten är en renrasig Duroc. Och det är just den här kombinationen som resulterar i ett fint och saftigt kött.
Här går grisarna inne vilket betyder att dom bor torrt och varmt. Suggorna går på lösdrift och rör sig fritt mellan grisningarna. När det börjar bli dags för kultingar får dom flytta till stora boxar för lite lugn, ro och avskildhet. Här är det inrett med bra underlag och massa halm som suggorna kan boa gott i.
Man blir vad man äter
Att ge grisarna rätt föda är så klart också väldigt viktigt. Här har man givetvis också full koll. Marie-Louise och Daniel odlar nämligen all utfodring själva. Åkerbönor och andra spannmål går till foder åt grisarna. Detta resulterar i att suggorna på gården får näringsrik, egenodlad, miljösmart mat. Precis vad dom behöver för att växa, hålla sig starka och må bra.
Dags för utflytt
När unggrisarna har blivit tillräckligt stora flyttas dom till familjens andra gård GP Farm. Där får dom växa till sig fram till slakt. Även här bor dom inne i värmen med stora ytor att röra sig på.
Redan från födseln har samma veterinär varit delaktig och varit med och garanterat djurens hälsa. Ja, det råder inga tvivel om att standarden är hög på dom båda gårdarna – på allt.
Marie-Louise, Daniel och alla deras medarbetare har svinbra koll på sina grisar och allt vad det innebär. Och det är väl just det som ger ett så bra fläskkött.
Bondfrun hjärta Walch
På Helmut Walch hjälper vi Stenssons med bl.a styckning, paketering och korvtillverkning av köttet från deras gårdar. Vi skickar även tillbaka en del av dom färdiga charkvarorna till Marie-Louise som hon i sin tur säljer i 18 olika Reko-ringar runtom i trakten. Hon har även direktförsäljning på gården samt driver Facebooksidorna Bondfruns Griskött och Bondfrun. På dessa sidor lägger hon upp information tillsammans med sin man om när dom har kött att sälja. Här får även deras kunder chans att ställa frågor om gården och göra beställningar.
Vi är glada för vårt samarbete med Marie-Louise och möjligheten att få ta del av allt det goda som produceras på hennes gårdar. På Helmut Walch har vi koll på var vårt fläskkött kommer från. Nu har ni också det, förhoppningsvis.